3 Nisan 2016 Pazar

Siber Korsan/HACKER


İngilizcesi “hacker” olan kelimenin Türk Dil Kurumu tarafından Türkçe karşılığı “bilgisayar korsanı” yada “siber korsan” olarak kabul edilmiştir. Kelimenin diğer bir anlamı; Bilgisayar ve haberleşme teknolojileri konusundaki bilgisini gizli verilere ulaşmak, ağlar üzerinde yasal olmayan zarar verici işler yapmak konusunda kullanan kişidir.
Bu açıklama biraz daha özel bir bölüm içindir çünkü beyaz şapkalı olarak isimlendirilen bilgisayar korsanlarıda diğerlerinin yapabildiklerini yapabilir fakat bunu zarar vermek için değil kırdığı sistemin güvenlik açıklarını sistem yöneticisine bildirerek o açıkların kapatılması ve dolayısıyla sistemin korunması için yapar.
Peki bütün bilgisayar korsanları aynı işi mi yapar ?
Hayır, çalışma alanlarına göre şu şekilde gruplandırılmıştır:


1. Siyah Şapkalı: Her türlü programı, siteyi veya bilgisayarı güvenlik açıklarından yararlanarak kırabilen bu en bilindik siber korsanlar, sistemleri kullanılmaz hale getirir, bilgileri değiştirir veya kopyalar. En zararlı bilgisayar korsanları siyah şapkalılardır.

2. Beyaz Şapkalı: Beyaza şapkalılarda tıpkı siyah şapkalılar gibi her türlü programı, siteyi veya bilgisayarı güvenlik açıklarından yararlanarak kırabilir fakat bunu zarar vermek amacıyla değil sistem açıklarını sistem yöneticisine bildirerek o açıkların kapatılmasını ve zararlı kişilerden korunmasını sağlıyorlar. Sistem güvenliğinden sorumlu olan personeli bu grupta anlamak mümkündür.

3. Gri Şapkalılar: Yasallık sınırında saldırı yapan, iyi veya kötü olabilen bilgisayar korsanlarıdır. Zaman zaman yasal çizgileri geçtikleri, yer altında bulunan gruplarla temas sağladıkları olur.

4. Hacktivistler: Hacktivistler kendilerine göre kötü veya yanlış toplumsal veya politik sorunları dile getirmek amacıyla belirli sitelere saldırarak mesajlarını yerleştirirler. Karşıt görüşlü siteleri ele geçirip zarar verirler. Bunlardan en meşhurları Anonymous ve Redhack’tir.

5. Cracker: Bilgisayar programlarının kopya korumalarını kırarak, bu programların izinsiz olarak dağıtımına imkan sağlayıp para kazanırlar.

6. Phreaker: Telefon ağları üzerinde çalışan, telefon sistemlerini hackleyerek bedava görüşme yapmaya çalışan kişilerdir.

7. Script Kiddie: Genellikle lise çağlarında olan, siber korsanlığa özenen ve bunu zarar vermek için yapan kişilerdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder